Spațiul cosmic: Explorăm sau dispărem!

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
European Space Agency

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Programari:

Vineri 25 sep, 19:00 - 21:00
Exploratorii secolului XXI își îndreaptă privirile spre spațiul extraterestru, așa cum cei care ne-au deschis noi orizonturi în secolele trecute au privit cu ochii minții peste intinderile nesfîrșite ale oceanelor. Europa de astăzi s-a închegat ca urmare a descoperirilor marilor navigatori ai trecutului, iar astăzi e rîndul nostru să facem pasul următor.
 
Istoria noastră comună ne arată, pe de altă parte, și ce se întîmplă atunci cînd o societate se întoarce spre interior și se anchilozează, renunțînd la viitor și orientîndu-se spre trecut: decade și își pierde relevanța. Tocmai de aceea este esențial ca Europa modernă, a secolului XXI, să-și extindă rădăcinile în spațiu și să ducă steagul albastru pe noi meleaguri.
 
Europa este o mare putere spațială, spre beneficiul cetățenilor săi. Experiența căpătată în cadrul programului Stației Spațiale Internaționale a condus la implicarea Agenției Spațiale Europene (ESA) în următoare mare provocare ce stă în fața umanității: explorarea și colonizarea Lunii. Revenirea pe Lună, după primele misiuni Apollo ce au deschis drumul acum jumătate de secol, se va face cu ajutorul unei nave europene ce va transporta de la Pămînt la Lună capsula cu echipaj, denumită Orion. Și vestea cea bună: lansarea este deja planificată pentru anul viitor! Iar aceasta este doar o primă etapă, căci ESA face parte, împreună cu NASA, din consorțiul internațional ce va amplasa în următorii ani avanposturi permanente pe orbita și pe suprafața Lunii. De asemenea, Europa este implicată și într-o gamă de misiuni robotizate, dezvoltate în parteneriat cu Rusia, concepute pentru a dezvălui misterele regiunilor polare ale satelitului nostru natural.
 
Dar Luna nu este singura destinație vizată de exploratorii europeni! Sistemul Solar este un ansamblu vast, a cărui înțelegere necesită o privire de ansamblu asupra componentelor sale. Împreună cu NASA, Agenția Spațială Europeană pregătește prima misiune destinată să aducă pe Pămînt probe prelevate de pe Marte, pregătind astfel trimiterea de astronauți pe această planetă.
 
Precum notele dintr-o uvertură, misiunile de azi pregătesc terenul pentru marea operă: pătrunderea omenirii în marele ocean al spațiului și colonizarea noilor continente de dincolo de orizont. Pas cu pas mergem mai departe, pe drumul deschis de înaintașii noștri. În adevărata tradiție a exploratorilor europeni ce au legat întregul Pămînt într-un ansamblu coerent, noile generații dezvoltă abilități și o infrastructură ce ne vor purta spre un viitor prosper, depășind astfel ziduri artificiale și inutile.
 
Prezent pentru a doua oară în cadrul Bucharest Science Festival, dr. Markus Landgraf, ESA Architecture Analyst, va discuta despre programul Artemis de explorare selenară și despre cum avanpostul lunar ne antrenează pentru următoarea etapă - Marte.
 
Markusa studiat fizica energiilor înalte la Universitatea de Tehnologie din Darmstadt, apoi a obținut un doctorat în cosmofizică din partea Institutului Max Planck pentru fizică nucleară din Heidelberg; din anul 2000 s-a alăturat 
 
Interesat de o gamă largă de subiecte, de la proprietățile prafului interstelar la noile tehnologii care ne deschid drumul spre spațiu, în prezent activează în cadrul Directoratului Programelor de Zbor cu Echipaj Uman și de Explorare Robotică unde conduce studii privind misiunile internaționale de explorare lunară. În 2016 Markus a venit la București cu ocazia celei de a patra ediții a BSF.
 
Gazda serii va fi Corina Negrea, jurnalist de știință. Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români şi străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel. 
 
Detalii administrative:
 
Prezentarea și discuțiile vor avea loc în engleză.
Accesul este liber.
 
Evenimentul va putea fi urmărit atît pe Zoom (în limita a 100 de participanți), cît și pe pagina de Facebook a 
Bucharest Science Festival.
 
Îi veți putea pune întrebări lui Markus atît pe Zoom cît și pe Facebook; sperăm să putem să vă răspundem la cît mai multe dintre acestea!
Link-ul evenimentului pe Zoom. Aveți nevoie de înregistrare prealabilă https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_SaiK758_SWqPL6vj0Obb4Q
 
Evenimentul poate fi urmărit și doar pe Facebook a festivalului și ulterior va fi disponibil și pe Youtube.
 
Vă așteptăm!