Conferinte si Dezbateri

Renumiți oameni de știință din țară și din străinătate pun în discuție subiecte fierbinți din cercetare.

Miercuri 23 sep

Fețe și măști în pandemie: Libertate, solidaritate, bun-simț? (vezi eveniment)

Program: 17:00 - 18:30

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Pandemia COVID-19 ne împinge într-o luptă pentru supraviețuire fizică, economică și socială. Realitatea cotidiană e împărțită acum în versiuni contrare, în acord sau dezacord cu discursul științific oficial, ale căror intersecții generează furii, tensiuni și neînțelegeri. Masca este, de departe, obiectul cel mai disputat al acestei pandemii, cu mize sociale și politice uriașe, care a devenit, cu semnificații contrare, simbolul ambelor tabere.

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_BffZ4awUSYi7xKFJBIDGmg - în limita a 100 de locuri. Puteți să îl urmăriți și live pe Facebook și ulterior pe canalul nostru de Youtube

Observatoire de Paris, 350 de ani de progres in astronomie (vezi eveniment)

Program: 19:00 - 20:30

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Mirel Bîrlan, astronom român ce lucrează în cadrul Observatorului din Paris ne va prezenta această remarcabilă instituție și va discuta despre munca cercetătorilor prin ale căror eforturi ni se dezvăluie alcătuirea Universului. Mirel este specializat în fizica Sistemului solar și se ocupă cu observarea asteroizilor, planetelor și cometelor.

Link Zoom  https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_5CcE741XQ_yGwX-Fl71qjw - în limita a 100 de locuri. Puteți să îl urmăriți și live pe Facebook și ulterior pe canalul nostru de Youtube

Joi 24 sep

Am citit cînd eram mic (vezi eveniment)

Program: 17:00 - 18:00

Parteneri: Grupul editorial Corint

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Vom discuta despre rolul cărților educaționale în dezvoltarea armonioasă a copiilor, despre importanța lecturii, dar și despre importanța adaptării informației la capacitatea de înțelegere a copiilor. Vom face recomandări de lectură pentru diferite categorii de vârstă și diferite probleme specifice copilăriei.

ITER: Cum aducem puterea Soarelui pe Pămînt? (vezi eveniment)

Program: 18:30 - 19:30

Parteneri: ITER

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

V-am pregătit un duplex ITER  - București pentru a afla mai multe despre fuziunea nucleară și despre cum cercetătorii și inginerii români contribuie la proiectarea și construirea viitoarelor centrale care vor produce energie curată.

ITER este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale timpurilor noastre, o colaborare internațională lansată în 1985 ce reunește cercetători și ingineri din principalele puteri mondiale pentru a transforma în realitate visul producerii energiei prin fuziune nucleară.

Link Zoom: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_X-rWxofoSmW25IoDqjxm5w - daca vreti sa participati in webinar, ajuta daca va inregistrati in prealabil. (limita 100 locuri)
Puteți să îl urmăriți și live pe Facebook și ulterior pe canalul nostru de youtube

Sabine Hossenfelder în dialog cu Cristian Presură: ”Rătăciți printre formule. Cum îi derutează frumusețea pe fizicieni” (vezi eveniment)

Program: 19:00 - 20:00

Parteneri: Editura Humanitas

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Sabine Hossenfelder, autoarea cărții „Rătăciți printre formule. Cum îi derutează frumusețea pe fizicieni”, va avea o discuție cu Cristian Presură despre cartea sa și despre cât de bine pot fi susținute experimental câteva dintre cele mai populare teorii din fizica particulelor elementare și cosmologia actuale. Evenimentul face parte din seria  specială   #HumanitasLIVE #online: Zoom pe Stiinta/ Stiinta pe Zoom.

Vineri 25 sep

Spațiul cosmic: Explorăm sau dispărem! (vezi eveniment)

Program: 19:00 - 21:00

Parteneri: European Space Agency

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Prezent pentru a doua oară în cadrul Bucharest Science Festival , dr. Markus Landgraf, ESA Architecture Analyst, va discuta despre programul Artemis de explorare selenară și despre cum avanpostul lunar ne antrenează pentru următoarea etapă - Marte.

Link-ul evenimentului pe Zoom. Inregistrare prealabilă va ajuta sa va rezervati unul din cele 100 locuri in webinar https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_SaiK758_SWqPL6vj0Obb4Q. Puteti intra si in momentul conferintei,daca locurile nu s-au ocupat si ne puteti urmari si live pe Facebook. Ulterior ne gasiti si pe canalul nostru de Youtube.

„Călătorie pe valuri de galaxii” - întâlnire cu astrofiziciana Hélène Courtois (vezi eveniment)

Program: 19:00 - 20:00

Parteneri: Editura Humanitas, Institutul Francez

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Astrofiziciana și cosmografa Hélène Courtois, autoarea cărții „Călătorie pe valuri de galaxii. Laniakea, noua noastră adresă în Univers”, va avea o discuție cu fizicianul Claudiu Tănăselia și jurnalista Anca Grădinaru despre harta, structura și evoluția universului, așa cum se văd din cele mai recente cercetări în astronomie și astrofizică. Evenimentul face parte din seria specială #HumanitasLIVE #online: Zoom pe știință/ Știință pe Zoom

Punți între „cele două culturi” (vezi eveniment)

Program: 20:00 - 22:00

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Sînt comunitățile științifice și cele umaniste chiar atît de diferite? Există totuși punți între cele două culturi? Care ar fi acestea? 

Zoom: https://us02web.zoom.us/j/636620086?pwd=UGZCbU5UK1VITDYxK21zRG9zRGhkUT09
Meeting ID: 636 620 086
Passcode: 552147

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UChIiBJQDTHe9o-E285RSl3g

Simbata 26 sep

Proiecte spațiale studențești (vezi eveniment)

Program: 15:00 - 16:00

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Avansul tehnologic și scăderea dramatică a costului de lansare au condus la o "democratizare" a tehnologiei spațiale. Dacă în urmă cu 15-20 de ani doar statele bogate și marile corporații își permiteau să pătrundă în acest domeniu, astăzi din ce în ce mai multe grupuri de pasionați construiesc și lansează sateliți, testînd tehnologiile ce ne vor defini viitorul.

Link Zoom pentru înregistrare: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_vvQShpixRUy2MkudwCdo0g. După înregistrare veți primi pe mail linkul de participare.

Ecosisteme extreme - Peștera Movile. Discuție cu Cristian Lascu și Șerban Sârbu (vezi eveniment)

Program: 18:00 - 19:30

Parteneri: Editura Humanitas

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Speologul Cristian Lascu (Institutul de Speologie „Emil Racoviță”) și biologul Șerban Sârbu (California State University) vor discuta despre formele de viață descoperite în Peștera Movile, foarte asemănătoare cu cele din ecosistemele de tip „Deep Sea Vents” sau cele pe care NASA bănuiește că le-ar putea găsi pe Marte.

Evenimentul poate fi vizionat online pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas

 

Duminica 27 sep

Vaccinare împotriva pseudoștiinței (vezi eveniment)

Program: 11:00 - 12:00

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Puține invenții au avut un impact atît de mare în îmbunătățirea sănătății oamenilor ca vaccinurile, o serie întreagă de boli considerate inevitabile până de curînd fiind astăzi aproape eliminate. Cu toate acestea, maladii practic dispărute din țările dezvoltate își fac, paradoxal, reapariția pe fondul persistenței unui mic, dar extrem de vocal, curent antivaccinist.

Link Zoom: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_dPUdBP66SHK6-Co6sDs45w. Evenimentul poate fi urmari si live pe pagina de FB a festivalului si ulterior pe canalul de Youtube.

Tineri cercetători români din proiecte spațiale europene (vezi eveniment)

Program: 11:00 - 12:00

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Fideli domeniului spațial, ambițioși, curioși și determinați să împingă limita cunoștințelor omenirii cît mai departe, invitații acestei sesiuni sînt tineri români ce au ales să studieze și să facă activități de cercetare în străinătate.

Link Zoom: 

https://us02web.zoom.us/j/85023842080?pwd=c1E4SDVQUkRiK1B6eXBUb09qT0xTUT09

Meeting ID: 850 2384 2080
Passcode: 922428

sau il puteti urmari in direct pe pagina de Facebook a festivalului sau ulterior pe canalul de youtube