Observatoire de Paris, 350 de ani de progres in astronomie

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Programari:

Miercuri 23 sep, 19:00 - 20:30
Observatorul din Paris este cel mai vechi observator astronomic din lume aflat neîntrerupt în funcțiune de la înființare si pînă astăzi. Fondat de Ludovic XIV în urmă cu peste 350 de ani și construit după planurile arhitectului Claude Perrault - fratele povestitorului Charles Perrault, Observatorul din Paris și-a pus amprenta pe dezvoltarea astronomiei din ultimele secole. Fie că vorbim de prima estimare a vitezei luminii de către danezul Ole Rømer în 1676, de descoperirea planetei Neptun, prin calcul, de francezul Urbain Le Verrier în 1846 sau de dezvoltarea opticii adaptive în 1993, tehnologie ce permite îmbunătățirea spectaculoasă a rezoluției telescoapelor terestre, cercetătorii acestei instituții s-au aflat în permanență în avangarda progresului.
 
Mirel Bîrlan, astronom român ce lucrează în cadrul Observatorului din Paris ne va prezenta această remarcabilă instituție și va discuta despre munca cercetătorilor prin ale căror eforturi ni se dezvăluie alcătuirea Universului. Mirel este specializat în fizica Sistemului solar și se ocupă cu observarea asteroizilor, planetelor și cometelor.
 
El se va afla în dialog cu Corina Negrea, jurnalist de știință. Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români şi străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.
 
Detalii administrative:
 
Accesul este liber.
Evenimentul va putea fi urmărit atît pe Zoom (în limita a 100 de participanți), cît și pe pagina de Facebook a Bucharest Science Festival. Îi veți putea pune întrebări lui Mirel atît pe Zoom cît și pe Facebook; sperăm să putem să vă răspundem la cît mai multe dintre acestea!
 
Link Zoom  https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_5CcE741XQ_yGwX-Fl71qjw - necesită înregistrare prealabilă.
 
Și încă ceva: știați că un asteroid din centura principală a primit numele de Bîrlan în onoarea invitatului nostru? Este vorba de 10034 Birlan, un corp ceresc de 10 km diametru, descoperit în 1981 și botezat după numele lui Mirel în semn de apreciere a activității acestuia în cadrul misiunii spațiale europene Rosetta, ce a condus la prima aterizare controlată pe o cometă.