Vaccinare împotriva pseudoștiinței

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Programari:

Duminica 27 sep, 11:00 - 12:00

Puține invenții au avut un impact atît de mare în îmbunătățirea sănătății oamenilor ca vaccinurile, o serie întreagă de boli considerate inevitabile până de curînd fiind astăzi aproape eliminate.* O analiză din 2009 arată că la nivelul Statelor Unite, vaccinarea împotriva a 13 maladii infecțioase previne 20.000.000 de îmbolnăviri și peste 40.000 de decese premature pe durata vieții fiecărei generație de copii, la care se adaugă și beneficii economice de aproape 70 de miliarde de dolari la nivelul întregii societăți, prin eliminarea pierderilor financiare provocate de boli.**

Cu toate acestea, maladii practic dispărute din țările dezvoltate își fac, paradoxal, reapariția pe fondul persistenței unui mic, dar extrem de vocal, curent antivaccinist. Cu ajutorul nesperat al social media, pozînd în apărători ai "libertății" și ai unei informări "corecte", profeții anti-vaxx își răspîndesc mesajele apelînd la pseudoștiință și deformarea realității.

Dezinformarea nu poate fi combătută decît printr-un efort susținut de educare, de explicare a principiilor științifice pe care se bazează, nu doar vaccinurile, dar chiar și întreaga medicină modernă.

În cadrul Bucharest Science Festival 2020 vă așteptăm să purtăm împreună o discuție despre vaccinuri și vaccinare prin care vom încerca să vă răspundem la cele mai presante întrebări legate de această temă. Participă:
- dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, coordonator al grupurilor de vaccinologie din Ministerul Sănătății și din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF)
- Ana Maita, președinta asociației Mame pentru Mame
- Alexandru Toma Pătraşcu, directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri, apărută în această vară la Editura Humanitas (https://www.libhumanitas.ro/povestiri-despre-epidemii-i-vaccinuri-alexandru-toma-patra-cu-humanitas-2020.html)

Moderarea sesiunii este asigurată de Corina Negrea, jurnalist de știință. Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români şi străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.

* Orenstein, W. A., & Ahmed, R. (2017). Simply put: Vaccination saves lives. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 114(16), 4031–4033. https://doi.org/10.1073/pnas.1704507114
** Zhou, F., Shefer, A., Wenger, J., Messonnier, M., Wang, L. Y., Lopez, A., Moore, M., Murphy, T. V., Cortese, M., & Rodewald, L. (2014). Economic evaluation of the routine childhood immunization program in the United States, 2009. Pediatrics, 133(4), 577–585. https://doi.org/10.1542/peds.2013-0698

 

=================================

Detalii administrative

Accesul este liber. Evenimentul va putea fi urmărit atît pe Zoom (în limita a 100 de participanți), cît și pe pagina Bucharest Science Festival. Veți putea pune întrebări pe Zoom și pe Facebook; sperăm să putem să vă răspundem la cît mai multe dintre acestea!
Link Zoom: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_dPUdBP66SHK6-Co6sDs45w.
Vă așteptăm!