Introducere in chimie pentru copii - antocianii

Categoria: Ateliere pentru copii

Parteneri:
Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, UPB

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Programari:

Joi 24 sep, 17:00 - 18:00

Cu toții apreciem culorile variate ale mâncărurilor noastre și poate ca o serie de întrebări ne vin în minte:

De ce sunt fructele și legumele colorate?

Fructele și legumele sunt colorate pentru ca ele conțin coloranți naturali. Spre exemplu morcovul este portocaliu datorita conținutului de β-caroten, varza roșie conține antocianine, sfecla roșie conține betacianine etc.

Aceste substanțe pe lângă bucuria de culori pe care ne-o oferă au și rol benefic asupra organismului uman.

===============================

Materiale de care veti avea nevoie in timpul experimentului:

* 3 pahare de plastic de 100 mL,
* o linguriță
* câteva frunze de varza roșie,
* 25 g bicarbonat de sodiu (cunoscut și sub numele de praf de copt),
* 25 g acid citric (sau sare de lămâie) și
* 5-10 mL de alcool etilic (se găsește la raionul de băuturi a mai tuturor supermarketurilor sau online sub numele de alcool rafinat sau etilic)

Vă rugăm să aveți materialele pregătite în fața voastră la începutul atelierului.

===============================

Atelierul va fi condus de Dr. ing. Cristina Todasca, profesor Facultatea de Chimie Aplicată și Știință Materialelor, care de abia așteaptă să vă răspundă la orice întrebare aveți și se bucură când aveți multe întrebări.

===========================
Detalii administrative:

Participarea la atelier este complet gratuită.

Trebuie să urmați link-ul de Zoom la ora stabilită
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUpduCgrTopHNUP3xYlGd9IgUbHtw1g-2T1

Cristina va fi în laborator și va modela ce trebuie să faceți și care va fi rezultatul așteptat. Voi (cu ajutorul părinților) veți încerca să reproduceti experimentul. Ea va fi acolo să va răspundă la întrebări.

Alternativ puteți urmări atelierul în timp real pe Facebook sau ulterior pe FB sau pe pagina de Youtube a festivalului.