Fețe și măști în pandemie: Libertate, solidaritate, bun-simț?

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Programari:

Miercuri 23 sep, 17:00 - 18:30

Pandemia COVID-19 ne împinge într-o luptă pentru supraviețuire fizică, economică și socială. Realitatea cotidiană e împărțită acum în versiuni contrare, în acord sau dezacord cu discursul științific oficial, ale căror intersecții generează furii, tensiuni și neînțelegeri. Masca este, de departe, obiectul cel mai disputat al acestei pandemii, cu mize sociale și politice uriașe, care a devenit, cu semnificații contrare, simbolul ambelor tabere.

Pentru unii, masca e un scut eficient împotriva îmbolnăvirii, iar obligativitatea acesteia reprezintă apărarea libertății tuturor de a trăi, solidaritatea cu ceilalți, încrederea în experți, dar și bunul-simț. Pentru alții, refuzul măștii este reprezintă libertatea de a dispune de propriul corp, solidaritatea cu cei care înțeleg subterfugiile unei realități manipulate și bunul simț al propriilor opinii privind respirația, sistemul imunitar și epidemiologia în general. Bunul simț poate fi însă un ghid înșelător - mai ales cînd este practicat în grupurile de pe Facebook sau Whatsapp sau cu sugestiile YouTube.

Vă invităm să navigăm împreună printr-o discuție cu sociologi, filosofi, medici și jurnaliști în care dezbatem limitele individualismului atunci cînd corpurile noastre nu mai sînt clar separate de corpurile celorlalți, dar și construcția sociologică a celor tabere și rolul media și social media în formarea și reprezentarea acestora.

Cu cine ne aliem pentru a traversa teritoriul periculos și instabil al unei realități în continuă schimbare? Cum putem fi și sceptici, și încrezători, și liberi, și solidari?

Invitați:
- Andrada Fiscutean este jurnalist de știință, proaspăt absolventă a programului MIT de jurnalism de știință - Knight Science Journalism Science Fellowship. A publicat în Nature, Wired, Ars Technica, Motherboard și multe altele. O știți probabil ca fiind vocea de la Radio la ProFM.
- Mihai Ghiduc este redactor-șef la Mindcraft Stories, platforma online de popularizare a științei care pune în context știrile despre domeniul științei și tehnologiei. Cu o experiență de peste 20 de ani în presă, Mihai a oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) pînă l-a prins din urmă revoluția tehnologică.
- Emilian Mihailov este directorul executiv al Centrului de Cercetare in Etica Aplicata și doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti cu o teză despre filosofia morală a lui Kant. Interesele sale de cercetare vizează etica aplicată, filosofia morală analitică, etica lui Kant, psihologia morală şi neuroetica.
- Radu Uszkai predă filosofie și etică în afaceri la ASE și este membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Cînd era mic ar fi vrut să se facă arheolog, dar acum este interesat de filosofie politică și etică aplicată. Visul lui ascuns este să se ocupe exclusiv de filosofie și cultură pop și să asculte podcasturi de istorie. Acum aproape 10 ani a lucrat în industria umorului, la Academia Cațavencu, pînă a rămas fără glume.
- Sorina Vasile este medic rezident pe boli infecțioase și urmează un program doctoral interdisciplinar în care studiază percepția și neîncrederea în știință.
- Cosima Rughinis este profesoară în Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială și directoare a Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din București.

===================================================

Detalii administrative:

Accesul este liber. Evenimentul va putea fi urmărit atît pe Zoom (în limita a 100 de participanți), cît și pe pagina Bucharest Science Festival. Veți putea pune întrebări atît pe Zoom cît și pe Facebook; sperăm să putem să vă răspundem la cît mai multe dintre acestea!

Link Zoom: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_BffZ4awUSYi7xKFJBIDGmg - după înregistrare veți primi prin mail datele de conectare.