„Călătorie pe valuri de galaxii” - întâlnire cu astrofiziciana Hélène Courtois
Parteneri:
Programari:
Vineri 25 sep, 19:00 - 20:00
Galerie foto

Detalii administrative:
Discuția se va desfășura în limba franceză, cu traducere consecutivă.
Cosmografii, cei care alcătuiesc hărțile cosmosului, sunt adevărații exploratori ai zilelor noastre. Ei studiază structura universului, nașterea și evoluția galaxiilor, iar pe această cale a fost obținută în 2014 prima hartă dinamică a universului, cu zone vide și cu imense „continente“ extragalactice.
Hélene Courtois s-a folosit de cele mai mari telescoape din lume, a măsurat lumina a mii de galaxii, a determinat distanțele până la ele și efectele lor gravitaționale. Prelucrarea și analiza datelor au condus în cele din urmă la o imagine tridimensională a super-roiului de galaxii din care face parte Calea Lactee, un continent extragalactic întins pe 500 de milioane de ani-lumină, numit Laniakea. Călătorie pe valuri de galaxii este o fascinantă introducere în astronomie adresată publicului larg.
„Dincolo de producerea de noi cunoştinţe, misiunea cercetătorilor este de a transmite aceste cunoştinţe restului societăţii. Dorim să informăm, să explicăm, să stârnim curiozitatea şi să-i facem pe oameni să viseze...“ — Hélène Courtois
Răsfoiește câteva pagini:
http://bit.ly/Calatorii-pe-valuri-de-galaxiiCartea este disponibilă în librării și online pe
#LibHumanitas:
https://www.libhumanitas.ro/calatorie-pe-valuri-de-galaxii-laniakea-noua-noastra-adresa-in-univers-helene-courtois-humanitas-2020.html--
Astrofiziciana HÉLÈNE COURTOIS este specializată în cosmografie. Este profesor la Universitatea Lyon 1 şi coordonator al unei echipe de cercetare de la Institutul de Fizică Nucleară din Lyon. În anul 2018 a fost desemnată de Ministerul francez al Afacerilor Externe omul de ştiinţă al anului pentru influenţa activităţii sale pe plan internaţional, iar în 2019 a luat parte la realizarea filmului documentar „Cosmic Flows: The Cartographers of the Universe”. Hélène Courtois colaborează la reviste de specialitate precum The Astrophysical Journal, Nature, Nature Astronomy, The Astronomical Journal sau Comptes Rendus de l’Académie des sciences. Principalele volume publicate sunt, alături de „Voyage sur les flots de galaxies: Laniakea, notre nouvelle adresse dans l’Univers” (2016), „Astrophysique: Rappels de cours, exercices et problèmes corrigés” (2016, cu Agnès Acker) şi „Explorateurs de l’espace: Voyage aux frontières de l’Univers” (2019, cu Michel Tognini).